Events

Anti-adonissen


Vrijdag 2 maart kon je in Trefpunt, Gent naar kolektiv. Hun titelloze debuut werd uitgebracht via Consouling Agency en  met een ‘approved by CinéPalace’-stempel.

Die stempel kregen ze doordat ze twee jaar geleden al in de ondertussen opgedoekte Kortrijkse CinéPalace speelden.

De cd van kolektiv verscheen dan wel in juni 2017, maar werd nu met een feestje bedacht waarbij Vonnis de avond mocht  afsluiten. Ondanks de onheilstijdingen van weerman Frank Deboosere  (sneeuw, glad, blijf thuis) wilde ik dat feestje niet missen.

Tja, wat weten we over kolektiv? Niets, of, t’is te zeggen, we mogen niets zeggen want wie ze zijn is van geen belang. Dit band-fotoloze, in monotoon zwart geklede trio wil enkel en alleen de nadruk leggen op de muziek. Okee, hoe klinken ze dan? Wel, met een voorliefde voor Tool mag je kolektiv klasseren bij de zwaardere, gebalde gitaargenres maar toch met een intellectuele onderliggende gedachte. Vandaar ook dat er maar met moeite 25 minuten muziek op het album staat. De band wil zijn tijd nemen. Wel aandoenlijk hoe de zanger mij een stapeltje stickers aanbood want ze hadden er toch genoeg en mocht het zijn dat ik er ook niets mee aankon mocht ik ze gerust weggooien. Wel, Gonzo (Circus)-collega Patrick Bruneel (die frituren en brouwerijen door elkaar haalt) is een echte stickerfanaat en die zal nog wel een plaatsje op zijn bakfiets over hebben…

Vonnis mocht daarna het collectieve plezier verlengen en het feestje tot een apotheose brengen. Een zootje ongeregeld met Rubben (als mitraillette, niet het broodje friet), Niels Brown (als jaren 80 rockgitaarheld met bandana), Doc Negro (als pornoregisseur met dito snor) en Gregory Simons (met het-van zodra ik drum blijft mijn mond open staan-syndroom) bespeelden als ware bacchanten het extatische publiek tot tergens toe. Dansen op oeroude ritmes en afzien vanbinnen, liefde en haat maar dan in de zuiverste vorm, vlijmscherp.

Frank Deboosere, waar zat jij?

Gezien: kolektiv en Vonnis, Trefpunt Gent, 2 maart 2018

Comments


Reacties


Geen facebook? Reageer hier

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.%d bloggers liken dit: