728x90 MM

Anthroscene

Josh Graham, de spil van A Storm Of Light, heeft vijf jaar na ‘Nations To Flames’ (Southern Lord) nog eens de moeite genomen om zijn project te doen herrijzen en maar meteen een nieuw album te maken. Ook deze keer kiest Graham, die ook bekend staat om de visuals die hij maakte voor Neurosis, voor andere groepsleden.

Chris Common (These Arms Of Snakes, Le Butcherettes), Dan Hawkins (waarmee Graham in zijn schooltijd bevriend was en in bandjes speelde) en Domenic Seita (Tombs) zijn deze keer de uitverkorenen.

Nochtans is er niet zoveel veranderd, muzikaal dan. Veelal korte nummers die ergens tussen doom en sludgerock in zitten en hier en daar refereren naar bijvoorbeeld Killing Joke (latere periode), afsluiter ‘Rosebud’ voorop. Uiteraard zijn er veel invloeden te horen van Neurosis. Dat kan ook niet anders, na zoveel jaar trouw te zijn geweest aan de pioniers. Luister maar eens naar ‘Short Term Feedback’ zonder aan Neurosis te denken.

Net als op de voorganger is opnieuw het politieke bestel en de wantoestanden inzake wanbeleid, racisme, klimaatverandering, nationalisme en oorlogsvoering onderwerp voor de bijtende teksten die Graham uitspuwt. Gelukkig giet Graham met zijn kompanen de maatschappijkritiek in voldoende degelijke Killing Joke-nummers, die na een paar keer luisteren pas echt gaan openbloeien.

Waar de plaat in eerste instantie eerder vervelend klinkt, weet ze na een tijd toch te overtuigen.

Zatokrev en Minsk delen een album, waarbij elk om beurt een nummer bijdraagt. Het Zwitserse Zatokrev, bezig sinds 2002, is een band die steevast zijn tijd neemt om nieuw werk uit te brengen. Hun vorige album, ‘Silk Spiders Underwater’ (Candlelight) dateert alweer uit 2015.

De band mengt sludge metal met postrock, of doet het apart. Het onderhuids dreigende ‘Salvatore’ toont meer de sferische kant van de band, terwijl ‘Silent Gods’ helemaal in de lijn van Minsk ligt, dat dan weer goed heeft geluisterd naar Neurosis. De Amerikanen, genoemd naar de uit zijn as verrezen Wit-Russische stad, maakte wel een paar heel goede albums (op Relapse en Neurot) maar was ook al sinds 2015 van de radar verdwenen.

Dan is een split met een verwante band en een gezamenlijke tournee natuurlijk een ideale manier om zich opnieuw in de kijker te zetten. Hun gevarieerde sludge metal sluit wonderwel aan bij de bijdrages van Zatokrev, waarbij het soms moeilijk is om uit elkaar te houden wie welk nummer brengt. Bijna alsof de bands alles samen hebben gedaan, zo coherent klinkt ‘Bigod’.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
AStormOfLight_Anthroscene
geplaatst:
ma 10 feb 2020

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!