Geluid

Spiritualized

And Nothing Hurt

Artiest:Spiritualized
Titel:And Nothing Hurt
Label:Bella Union
Distributeur:PIAS

spiritualizedband.bandcamp.com/releases

Even lijkt Jason Pierce revanche te nemen op ‘And Nothing Hurt’: opener ‘Perfect Miracle’ knipoogt naar ‘I Can’t Help Falling In Love With You’. Dat nummer mocht hij in 1997 niet samplen voor het nog altijd prachtige orkestrale liedje ‘Ladies And Gentlemen We Are Floating in Space’.

Die knipoog verraadt eigenlijk al dat ‘And Nothing Hurt’ een vrij typische Spiritualized-plaat is: grotendeels geïnspireerd door de wall of sound van Brian Wilson en vooral Phil Spector, met belletjes, koortjes en andere bombast. Het zijn mooie nummers die ook fans van Elbow –dat duidelijk door Spiritualized is beïnvloed– zullen bekoren.

Veel van hen zullen waarschijnlijk afhaken bij het compleet detonerende ‘The Morning After’, een lange Velvet Underground-achtige gitaarjam die al snel gekaapt wordt door freejazzblazers. Tja, die kant hoort nu eenmaal ook bij Spiritualized, maar op het ingetogen ‘And Nothing Hurt’ is het nummer toch wat misplaatst. Het zou stiekem niet erg zijn geweest als Pierce nu eens niet aan die impulsen had toegegeven.

Reacties