Geluid

Dub Syndicate

Ambience In Dub 1982 – 1985

Artiest:Dub Syndicate
Titel:Ambience In Dub 1982 – 1985
Label:Modern Matters
Distributeur:Import


Een groot dubkenner heeft ooit gezegd: “dub is de kunst van het weglaten.” Met de re-release van de eerste vier albums van Dub Syndicate plus een album met onuitgebracht materiaal op On U Sound, is daar alvast geen gehoor aan gegeven. En dat is maar goed ook, want dit ‘Ambience In Dub’ bevat klassiek materiaal naast minder gekende tunes die allemaal geproducet en gemaakt werden door de geniale labelbaas en vooruitstrevende producer Adrian Sherwood.

Hij werkte onder de naam Dub Syndicate vanaf het begin van de jaren 1980 samen met (reggae)-muzikanten als Doug Wimbish, Bim Sherman, Skip Mc Donald, Keith Leblanc en niet te vergeten Style Scott. Dub Syndicate gaf het woord geestverruimend een nieuwe betekenis. Dat komt niet alleen door de uitwaaierende bassen, het staccato elektronisch drumgeluid van de ‘early’ Dub Syndicate-platen maar vooral door de futuristische experimenten van Sherwood. Op ‘One Way System’ uit 1983 bijvoorbeeld, dat oorspronkelijk enkel als cassette werd uitgebracht, kan je als alternatieve muziekliefhebber vijfendertig jaar later enkel maar versteld staan wat ‘punker’ Sherwood en zijn reggaecompanen uit hun analoge ‘sleeve’ wisten te schudden.

Intussen hebben we drum’n bass, dubstep, grime en weet ik veel wat nog allemaal gehad in de discotheek. En hoe ‘mindblowing’ sommige van die experimenten in deze (zwarte) dansgenres ook moge zijn. Ze zijn met heel andere middelen gemaakt, dan de grotendeels nog analoge geluidseffecten en opnametechnieken van Dub Syndicate. Tegen de tijd dat Sherwood de emulator en de ‘sample’ techniek had ontdekt bijvoorbeeld, was het al lang 1984.

En zo beïnvloedde hij daarna mensen als Cold Cut, of later zelfs The Chemical Brothers die de kunst van het goed leentjebuur spelen verder in de mainstream ingang deden vinden. Ook het hybride karakter van de muziek van Dub Syndicate is opmerkelijk. In een context waarin de genrehokjes nog niet zo strikt waren, haakte dub zich vaak vast op andere ‘bass’ genres als funk, hiphop, electro en natuurlijk punk en new wave. Niet alle experimenten op deze box zijn overigens geslaagd te noemen, maar af en toe is de genialiteit toch niet veraf.

Reacties