Geluid

Als vrienden op tourneePlurals en Sly & The Family Drone zijn samen op tournee en beide bands samen kunnen eigenlijk als een grote groep vrienden worden beschouwd. Beide bands speelden eerder in het opgedoekte Ciné Palace in Kortrijk.

Nu en dan organiseren Motokouture en PostCP (zoals het hier in Kortrijk wordt genoemd) samen een concert in de fabrieksruimte waar Motokouture zich bevindt. Omdat het gebouw in een woonbuurt is gelegen, werd besloten om de concerten in de namiddag te laten doorgaan. Zelf vinden we dat heel aangenaam. Dan hoeven we niet met de fiets een levensgevaarlijk traject af te leggen en kan de vrouw ons voeren met de auto en zijn we voor de avondrituelen van de kinderen, alweer thuis. Plurals, een kwartet, brengt binnenkort een dubbelcd uit op Silken Tofu. Die moest eigenlijk klaar zijn voor deze concerten, maar er liep een en ander mis. Degenen die voorgaand werk kennen van Plurals, waaronder de nog steeds verkrijgbare platen ‘Imagining Perpetual Tower ‎’ uit 2011 en ‘Bugenès Melissae ‎’ uit 2014, weten dat Plurals graag improviseert en telkens een ietwat ander geluid opzoekt. Een tinnen schaaltje dat een schroevendraaier te verwerken kreeg, was de meest opvallende geluidsbron. Een gitaar en allerlei effectapparatuur die het resterende trio mocht mismeesteren, is in dit genre namelijk gemeengoed. Het viertal bouwde een mooi uitgebalanceerde soundscape op, waarbij de band erin slaagde het publiek stil te krijgen en naar elke nuance te doen luisteren. Een klein half uurtje is dan zowel voor band als publiek meer dan genoeg om de concentratie vast te blijven houden.

Sly & The Family Drone is andere koek. Het trio improviseert net zo graag. Ze trekken het echter wat verder door, en het DIY-idee zit vervat in zelf gemaakte affiches, pins, stickers en reguliere releases zijn schaars. Cdr’s en cassettes zijn hun ding. Ze deden recent een splitsingle met Dead Neanderthals, met wie ze ook graag samen concerteren, apart of tegelijk. Een drummer en twee mannen aan de knopjes, die hun instrumentarium echter ook uitbreiden met percussie en trommels. Want daar draait het bij Sly & The Family Drone om: percussie. Geen doorsneegetrommel uiteraard. Quasi elk geluid gaat door de vervormers, het trio gaat als een bezetene tekeer, stapelt lagen geluid op elkaar en doet steevast een poging om het publiek zo snel mogelijk bij het gebeuren te betrekken. Geen afstand, want het publiek wordt voortdurend aangemoedigd om tussen en rond hen te komen staan. Al snel worden toeschouwers een trommel en trommelstokken in de handen geduwd. Meedoen is de boodschap, mee op trip in een hypnotiserende percussiehemel. Hoe meer participatie, hoe meer band en publiek uit het dak gaan.

In Brussel mocht het duo Nystagmus de debatten openen met een korte set. Hun sfeervolle elektronische muziek klinkt veelbelovend. Het wordt dan ook tijd dat ze eens iets opnemen. Het talrijker opgekomen publiek kreeg van zowel Plurals + Sly & The Family Drone een andere set voorgeschoteld. Voor Plurals vooral omdat het dan ook voor henzelf boeiend en interessant blijft. Voor Sly & The Family Drone omdat het publiek talrijker was en minder houterig was dan tijdens de show in Zwevegem. Brussel danst, of zoiets.

Gezien:

  • Plurals + Sly & The Family Drone, Motokouture + Post CP, Zwevegem, 12 februari 2017
  • Nystagmus + Plurals + Sly & The Family Drone, Barlok, Brussel, 13 februari 2017

Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer

Reacties


Geef een reactie%d bloggers liken dit: