Agenda

AGENDA: nieuwe exposities


do 9 dec

Terwijl de ene na de andere prestigieuze tentoonstelling wordt uitgesteld en het Amsterdamse museumplein nu stilaan meer op de culturele Gobi-woestijn begint te lijken, vinden er de komende tijd verscheidene interessante exposities plaats die een link hebben met muziek of met de maatschappelijke thema’s die in Gonzo (circus) aan bod komen. En uiteraard kwalitatief de moeite waard zijn.

Meer exposities vind je ook op www.gonzocircus.com/agenda.

België

Cinema Nova

//Gagarin//, Brussel, tot 8 februari: ‘SÁGA exposed’ De band Dez Mona gooide hoge ogen met deze opera/Gesamtkunstwerk en alle props, lichtinstallaties, foto’s, muziek en andere creaties voor de opera zijn opnieuw samengebracht voor deze expositie en vertellen daarmee weer een alternatief verhaal.

Cinema Nova, Brussel, tot 19 februari: De Brusselse alternatieve Cinema Nova viert haar 15 verjaardag met feestjes, concerten, speciale vertoningen en maar liefst drie gratis tentoonstellingen: de tekeningen van Bonom in de moderne steentijd, nieuw werk van animatiefilmer, ontwerper en regisseur Éric Blésin en ten slotte een installatie van muzikant Paul Labreque (zie GC #96)

Sint-Servaas kerk, Grootloon, vanaf 25 maart. Semi-permanente geluidskunstinstallatie
‘Proximity Effect’ van kunstenaar Paul Devens – die de Panels-bijlage in Gonzo (circus)#105 samenstelde. Een initiatief van het Hasseltse Z33 en ook te bezichtigen en beluisteren tijdens Manifesta 9.

Nederland

Paul Panhuysen

TAC, Eindhoven, vanaf 29 januari: Het PP77 festival is gewijd aan het werk van geluidskunstenaar Paul Panhuysen dat draait om de beleving van tijd, ruimte, geluid en beeld. En niet te vergeten over vrolijk toeval. Naast performances en installaties van Panhuysen zelf laten andere elektronica performer Gijs Gieskes en performer, beeldend kunstenaares én TAC-genote Lilia Scheerder zich inspireren door het werk van Paul Panhuysen. Het volledige programma vind je hier.

Brakke Grond, Amsterdam, vanaf 26 januari: De Brakke Grond begint het nieuwe jaar niet alleen fris met een nieuwe directeur, maar ook met het multidisciplinaire festival (Exhibiting) Baroque Bodies in het teken van lust, erotiek, theatraliteit en barokke sensualiteit. In het kader daarvan loopt nog tot 29 februari met videowerk van de Nederlandse beeldend kunstenaar Koen Hauser en een fotoserie / video-installatie van de jonge Vlaamse fotograaf Titus Simoens.

Brakke Grond, Amsterdam, van 14 tot 18 februari. In de installatie INSTANT FICTION speelt Sarah van Lamsweerde met een fenomeen dat niet meer uit ons straatbeeld is weg te denken: videobewaking. Camera’s waken over winkels, parkeergarages en nachtclubs, waar alles en iedereen, dag en nacht wordt gefilmd. In de rij bij de stationsrestauratie of benzinepomp staar je naar je beeld op de monitor en denkt even: hee, ik ben op tv!? Tijdens Something Raw worden kassa, café en foyer van De Brakke Grond continu gefilmd door op afstand bedienbare camera’s. Voor het resultaat ga je langs bij De Brakke Grond.

Duitsland

Helen Mirra

Kunstwerke, Berlijn, tot 29/01: Helen Mirra. gehemd (Field Recordings 1-3): De Amerikaanse kunstenares Helen Mira maakte letterlijk fieldrecordings van haar wandelingen door de Zwitserse Alpen, het Rijngebied en Berlijn door geregeld afdrukken te maken van de bodem en de planten die ze tegenkomt. Daarnaast is op de vierde verdieping van KW Institute for Contemporary Art de geluidsinstallatie ‘Swiss Mountain Transport Systems’ die ze samen met muzikant Ernst Karel maakte, te beluisteren.

Supportivo Lopez, Berlijn, tot 11/02: de Duitse kunstenaar Jan Peter Hammer laat ons in de vorm van een hilarisch YouTube filmpje zien welke kromme redenering aan de basis ligt van de uitspraak ‘Greed is Good’.

℅ Berlin, tot 26 februari: De Duitse fotografe Gundula Schulze Eldowy volgde in het voormalige Oost-Duitsland haar landgenoten die zich aan de rafelranden van het socialistische paradijs bevonden. Aangrijpend!

Daimler, tot 18 maart 2012: De poepsjieke privé-collectie van Daimler toont tot einde maart ‘Conceptuel Tendencies 1960s to Today’. Alleen al het marmer en het de bronzen deuren zijn de moeite waard, maar in een enigszins bizarre opstelling is ook werk te zien van o.a. Martin Boyce (Turner Prize 2012), Dan Graham, Daniel Buren, Sol LeWitt, Jonathan Monk, Andreas Reiter Raabe en Lasse Schmidt Hansen.


Reacties