Agenda

AGENDA: Dangerous Minds – Transcendent Man


vr 9 jun

Vanaf donderdag 12 januari aanstaande begint De Balie aan de filmserie Dangerous Minds waarin ‘radicale en controversiële geesten’ in de schijnwerpers worden gezet. Het volledige programma is op het moment van schrijven nog een verrassing maar donderdag aanstaande bijt Barry Ptolemy in ieder geval de spits af met zijn Transcendent Man, over ‘Singularity’ profeet Ray Kurzweil (jawel, diezelfde Ray Kurzweil als die van de keyboards en synthesizers).

Kurzweil is er van overtuigd dat kunstmatige intelligentie binnen afzienbare tijd niet meer van echt is te onderscheiden en ons mensen al snel voorbij zal streven. Als argument daarvoor voert hij Moore’s Law aan, die hij als de ‘Law of Accelerating Returns‘ niet alleen op micro-processors toepast maar op de gehele technologische ontwikkeling van onze beschaving.

Als AI ons voorbij streeft zijn wij als mens niet meer relevant stelt Kurzweil in The Age of Intelligent Machines en daarop volgende boeken. Maar daar heeft hij een oplossing voor: stop een computer in je hersenen. Of je hersenen in een computer (‘wat en hoe’ zijn slechts een triviaal detail). Want als je een computer bent kun je evolutionair niet ingehaald worden door een andere computer, dan upgrade je jezelf gewoon weer, en je wordt er ook nog eens onsterfelijk van.

Of Ray Kurzweil een briljant visionair is, of slechts rijp voor een dwangbuis, gaan we de komende halve eeuw zelf meemaken, aldus Kurzweil zelf. Ons gevoel neigt toch een beetje naar dat laatste, maar op donderdag 12 januari om 20:00 in De Balie kun je daar zelf natuurlijk je eigen oordeel over vormen. Reserveren doe je hier.


Reacties