Agenda

AGENDA: Artefact Festival 2012, STUK, Leuven


di 3 okt

Van 14 tot 23 februari 2012 is er in en om het Leuvense Kunstencentrum STUK de twaalfde editie van het Artefact Festival. Een festival dat zich toespitst op de verhouding tussen nieuwe media, kunst en samenleving.

Het expoluik van het festival richt onder de naam ‘The Social Contract’ op de hedendaagse invulling van deze 17de-eeuwse term. De term duidt de verhouding aan tussen de individuele burger en de overheid. Eén van de vragen die de tentoonstelling wil beantwoorden is hoe deze verhouding verandert in een snel veranderende en globaliserende wereld. Daarvoor werden nationale en internationale artiesten uitgenodigd. Eén van die namen is Herman Asselberghs. Vorig jaar tekende hij met zijn ‘Dear Steve’ – een kritische blik op het Appleconcern – voor hét hoogtepunt van de expo. Hopelijk is zijn nieuwe werk ‘After Empire’ even sterk. Iets wat we ook hopen van de rest van de tentoonstelling.

Artefact 2012

Naast een tentoonstelling, lezingen en debatten is er ook een fors muzikaal luik. Het hoogtepunt daarvan ligt in het weekend van het festival. Op donderdag 16 februari is er al het gratis openingsconcert van Scroobius Pip en B. Dolan. De eerste verwierf bekendheid samen met zijn kompaan Dan Le Sac en tekent voor inventieve hip-hop. Op dag twee, 17 februari, is het tijd voor één van de jonge honden van het nog altijd toonaangevende Warp-label, Rustie. Ook de occulte goudgravers van Demdike Stare (zie GC #101) komen dan hun vreemde mix van drones, dubstep en wereldmuziek op het Leuvense publiek loslaten. Naast de muziek zijn het ook de bijzondere visuals die Demdike Stare gebruikt tijdens liveshows die meer dan de moeite zijn. Op zaterdag 18 februari is het dan de beurt aan de Noorse jazzman Bugge Wesseltoft om samen met de Duitse producer Henrik Schwarz het publiek van de Soetezaal in het STUK te betoveren. Maar die dag kiezen wij toch voor de labozaal waar dan het Belgische Ansatz Der Machine haar nieuwe album ‘Heat’ komt voorstellen in het voorprogramma van Nils Frahm. In Gonzo (circus) #105 kon je nog alles lezen over zijn intuïtieve omgang met neoklassiek en elektronica. Voor het wekelijkse Jazz Op Zondag werd een speciale gast uitgenodigd. Meesterdrummer William Hooker mag na zijn fenomenale passage in het STUK twee jaar geleden op gepaste wijze het weekend afsluiten. Op donderdag 23 februari wordt het festival afgesloten met een concert van het dromerige New Yorkse synthpopduo Phantogram.

Meer info: www.artefact-festival.be


Reacties