Afscheid op een eeuwige plek

Met een klein hartje vertrokken we naar de duizendjarige Sint-Baafs Abdij te Gent voor de zevende en laatste editie van Cosmic Nights.

Mark De Wit (organisator) slaagt er steeds in dit zéér bescheiden festival van elektronische muziek op een unieke en sfeervolle locatie te laten doorgaan. Vlakbij de oevers waar de Schelde en de Leie samenvloeien, waren we getuige van een afscheidsconcert in een historisch gebouw uit de oudheid.

Ander verhaal

Maar dit adieu heeft nog een ander verhaal. De drie performers waren de leden van Purfoze, een Belgische groep van kosmische muziek gespecialiseerd in het overbruggen van de kloof tussen de elektronica van de Berlijnse school en ambient. Purfoze bestond uit Ruud Rondou, Marc Creemers, Mark De Wit en Chris Carlier. De groep speelde verschillende concerten op festivals in de jaren 1980, waaronder in het planetarium van Brussel. Ze brachten twee goed ontvangen projecten op tape uit tussen 1982 en 1989, die vanaf 2013 op cdr opnieuw werden uitgegeven door het Rhea Music-label. Deze Cosmic Nights was echter geen reünie van Purfoze. De optredende artiesten hadden elk nieuw werk geschreven, speciaal voor dit evenement.

Rhea (Mark De Wit) stond in het midden van de oude abdijrefter opgesteld om zijn creaties ten gehore te brengen. Met zacht kosmisch getintel werden we geïntroduceerd in een hypnotiserend stuk vol elektronische sferen. De rustgevende soundscapes werden met mystieke drones afgewisseld. De aanwezigen werden door de droomachtige atmosfeer in een bijna transcendente toestand gebracht. De ijle chorussen creëerden een bizarre overgang van het nu naar het verleden. Af en toe neigden de geproduceerde klanken naar dreigende dark ambient. Rhea speelde als met een tijdmachine die de onwaarschijnlijke grenzen van ruimte en tijd deed vervagen. Van ons mocht deze trip nog wat langer geduurd hebben.

Escapades

Ruud Rondou gaf voor zijn set nog wat toelichting over Purfoze en het avontuur van de escapades in de wereld van de elektronische muziek. Bescheidenheid troef, Rondou verstopte zich in de donkerste hoek van de eeuwige ruimte. De meeste aanwezigen hadden geen idee wat Rondou, zittend op de vloer met zijn synthesizers, uitspookte. Gelukkig konden we, zeer strategisch opgesteld, de trucjes  van de artiest van dichtbij bekijken. Rondou trok de ambient kaart en bracht een prachtig tapijt van sfeervolle ambient klanken. Hij had de handen vol met het blokkeren van zijn toetsen met kleine stokjes. Old school looping noemt dat. Met blokfluit en stem werden de tonen ingekleurd. Rondou had even pech door met zijn knie de aanvoer van zijn mooie klanken uit te schakelen, de korte stilte ruimde vlug plaats met de verderzetting van deze  geslaagde ambient uitstap. Dit optreden gaf terug tijdsrimpelingen met het verleden en heden. Schoonheid is eeuwig.

Kaarsengloed

Als een monnik badend in diffuus licht gaf Marc Creemers zijn solo debuut. Geen modulaire tools, geen keyboards. Creemers koos voor een digitale set met laptop.  Beter zichtbaar dan Rondou maar nog dichter  plaats genomen tegen de oude grafstenen. De set startte nogal chaotisch met onevenwichtige, onsamenhangende elektronica. We werden gedurende een tiental minuten in een dystopisch klanklandschap geduwd. Net op tijd vond Creemers zijn skip toets om ons terug naar een bad van wat meer uitgebalanceerde elektronische muziek te leiden. Het tweede gedeelte van de laatste set van de avond werd meer gesmaakt. Koudere elektronica wisselde af met toegankelijkere soundscapes. Door de steeds donkerder wordende omgeving bracht de rode kaarsengloed een spookachtige sfeer in de ruimte. De geluidsstructuren van Creemers kregen meer kracht en drongen beter door. De ambient ambiance van Creemers zorgde uiteindelijk nog voor een aangenaam en verrassend laatste halfuur van de avond.

Organisator Mark De Wit werd in de bloemetjes gezet voor de zeven prachtige uitgaven boordevol mooie herinneringen. De Wit zegde met de woorden “we zullen elkaar weer ontmoeten”, blijkbaar niet echt vaarwel. Bij het verlaten van de St-Baafs abdij werden we stil bij het zicht op Gent. Nog onder de indruk stonden we gebiologeerd te staren naar de monding van de Leie in de Schelde met achter ons de eeuwige getuige waar een uniek kosmisch evenement plaats vond.

Gezien: Cosmic Nights:  RHEA (Mark De Wit), Ruud Rondou en Marc Creemers – Sint-Baafs abdij Gent – 8 juni 2019

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Cosmic-Nights-c-Patsker-Omaer-Beguin-9
geplaatst:
ma 10 jun 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!