Agenda

AB x MELKWEG: Coely/STUFF./Glints e.a.


Melkweg Amsterdam

€ 19

Al jaren staan de muzikale neuzen van beide concertzalen in dezelfde richting met een programmering en identiteit in elkaars verlengde. Een logische samenwerking dus met de hulp van EUROPE BY PEOPLE, een organisatie die in het licht van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie een indrukwekkend cultureel programma in elkaar bokste, verspreid over Amsterdam en Brussel.

Admiral Freebee
Admiral Freebee is als de ruggengraat van de Belgische rootsmuziek: ondersteunend sterk maar flexibel genoeg om de jongere garde telkens bij te kunnen benen. De Admiraal draait al sinds 2003 mee en elk van zijn vijf platen zijn wonderschoon. Als volbloed performer neemt hij je live op sleeptouw met beklijvende singles, die zich schaamteloos diep in je hart kerven. Het tijdloze ‘Einstein Brain’ is with good reason nog steeds de jam van menig Belgisch muziekliefhebber. Het laatste album ‘The Great Scam’ is ook alweer zo’n parel.

Coely
Pas 19 en Antwerps, maar ze heeft het bakkes van een Amerikaanse hiphopgrootheid. De streetwise raps van de Belgische Coely zijn zo punchy dat ze zonder verpinken tegelijk verleiden en verpletteren. Naast rauwe raps beschikt deze niet-stereotype jonkvrouw ook over een geweldige soulstem en ongelooflijke naturel: een magische combo die haar tot support voor o.a. Kendrick Lamar bombardeerde.

Meadowlark
Het Britse Meadowlark treedt als laatste aan in de Oude Zaal. U denkt aan Daughter bij het horen van de zachte, bijna pastorale vocals? Wij ook. Maar door de gewichtige toetsaanslagen op piano en minimalistische beats dan eerder als het duo donkerdere vriendjes van hun collega’s.

STUFF.
Er gebeuren gekke dingen bij onze Zuiderburen, maar wel gekke dingen die uitmonden in aanstekelijke genialiteit. STUFF. staat aan het roer van een golf jonge Belgische muzikanten die een stevige muzikale basis en een meer dan gezonde drang naar experiment tentoonspreiden. Je hoort buitenaardse grooves, maffe improvisaties en beats die diep geworteld zijn in jazz, hiphop en funk.

Brolin
De Londense Brolin heeft menig journalist al de associatie met Burial doen maken. Optreden doet hij sowieso zelden en als hij het doet, dan steeds verscholen achter een masker. Van achter dit masker stijgt intrigerende elektronische pop op, die zich als een dikke rookpluim in je oren nestelt en je zeemzoet de adem beneemt. Niet te hard dansen hier, wegens te mooi om te breken.

Glints
Meer stunt- en vliegwerk uit België, van jonge snaak Glints. De Antwerpenaar met Britse roots heeft het tot in vrijwel elk “rijzende sterren die je maar beter in het oog houdt in 2016” lijstje geschopt. Zijn elektronische hiphop-pop is tot nog toe de enige in zijn soort. Zoals Noisey het treffend zegt: hij klinkt onheilspellend, maar op een prettige manier. En dat Britse accent doet ongetwijfeld menig vrouwenhart de zaal uit bonken.


Reacties