Geluid

Will Samson

A Baleia

Artiest:Will Samson
Titel:A Baleia
Label:Dauw

dauw.bandcamp.com/album/a-baleia

Will Samson maakte alvorens solo te gaan deel uit van Fenster, een internationaal gezelschap met Berlijn als uitvalsbasis en een stel platen op Morr. De uit Oxford afkomstige Brit verkiest echter om volledig zijn eigen weg te gaan, al nodigt hij geregeld bevriende muzikanten uit voor al dan niet kleine bijdragen aan zijn albums.

Sinds 2011 maakte hij platen voor Plop, Karaoke Kalk en Talitres, waarna het nu de beurt is aan het Gentse Dauw om zijn nieuw werk, een cassette op honderddertig exemplaren, uit te brengen.

Zoals bij elke uitgave op Dauw is de vormgeving in de handen van Femke Strijbol, die deze keer bij elk tape een gedroogde bloem mee levert, bovenop het zoals gewoonlijk mooie en onmiddellijk herkenbare kartonnen hoesje.

Vier nummers staan er op ‘A Baleia’, Portugees voor walvis. Die ontsproten na een sessie in een flotatietank (Rasmus Juncker deed iets gelijkaardigs voor zijn plaat ‘Ophold’ op Kingdoms), die meteen de keuze verklaren waarom Samson deze keer geen folktronica brengt, maar verstilde, rustige, aan water gelieerde elektronische muziek die aanschurkt bij ambient.

Subtiel gebruik makend van oude cassetterecorders en lampenversterkers creëert Samson een dromerige klankenwereld, die de verklanking van zijn ervaring is geworden.

Hij krijgt hulp van Beatrijs De Klerck op viool, die op eerdere albums en op het podium ook al Samson bij stond. Matt Resovich van The Album Leaf (viool), Benoit Pioulard (zie zijn cassette ‘Slow Spark, Soft Spok’ op Dauw) voegt wat gitaar toe aan ‘Brilhar’. Desiree Rousseau, de stem van Brumes, die eerder al ‘Afterglow’ op Dauw uitbrachten, leent haar stem in ‘Faroleiro’ en ‘Vozes Encontradas’. Pieter Van Vliet lijkt de enige die nog geen deel uitmaakte van de Dauw-familie.

Net als de overige bijdragen is de manipulatie door Samson heel intens, waardoor de afzonderlijke klanken volledig opgaan in het klankenbad. Taylor Dupree verzorgde de mastering, waarmee we kunnen concluderen dat elk detail klopt aan deze veel te kort durende cassette.

Reacties