Blog


Recensies


Events

Sonic Whip 2023


Net als bij internationale tegenhanger Desertfest, beginnen de line-ups van Sonic Whip in het Nijmeegse Doornroosje steeds meer een experimentele onderlaag te krijgen. Een enkele uitzondering daargelaten, bestonden die in 2018 en 2019 namelijk vrijwel uitsluitend uit stoner- en psychrock.


Bindwerk: Verval


Wat hebben een sjamaan, een kantoormedewerker en een blackmetalband met elkaar gemeen? Wat klinkt als het begin van een slechte mop, is in deze film- en boekselectie niet om te lachen. Alle drie proberen ze los te breken van vastgeroeste denkwijzen. Hun wapens: verhalen vertellen, de absurditeit omarmen en heel veel ruis produceren.


Bindwerk: Inu-Oh


De anime ‘Inu-Oh’ (2021) is een op de Japanse geschiedenis gebaseerd verhaal over hoe door de maatschappij verworpen individuen elkaar vinden in de kunst. De hoofdrolspelers stijgen vervolgens boven zichzelf uit in de magische rockopera die ze ten tonele voeren en weten iedereen mee te krijgen.

Meer recensies

Dossier Klank & Komma

ColumnsKaap Schermer: 38. Overdaad


Toen ik nog in een platenwinkel werkte, was er weleens een klant die bij het zien van alle nieuwe platen verzuchtte: ‘Ik houd het allemaal niet meer bij, hoor’. Destijds deden we dat schamperend af als geklaag van iemand die te oud was, maar nu, vijfentwintig jaar later, begrijp ik ongeveer wat hij bedoelde.


Harolds Hoofd Stuk: Een Band zonder Eigenschappen


In het 31e Hoofd Stuk blikt Harold Schellinx terug en vooruit, naar de muziek van het Frans-Nederlandse kwartet Diktat die zonder begin en zonder einde is, als een Turingband. De vele overeenkomsten met Robert Musils man zonder eigenschappen, voor wie het ‘nu’ en de ‘werkelijkheid’ enkel hypothesen waren, zijn dan natuurlijk niet ‘toevallig’.


Bij Gonzo (circus) #174


Een basisbeurs voor kunstenaars en een eerlijke verdeling van geld binnen de popsector? Tijs Heesterbeek heeft het er over in zijn editoriaal bij Gonzo (circus) #174.

Meer columns

Dossier Klank & Komma