Events

10000 Russos tussen de motoren


Het Kortrijkse Ciné Palace is niet meer. Dat houdt bezieler Wim Christiaens niet tegen om, samen met anderen, te broeden op nieuwe projecten.

Steven Decaluwé ontwikkelde het Zwevegemse MotoKouture, een ontwikkelingscentrum annex denktank over, wat anders, moto’s, verhuisde een paar weken geleden naar een fabriekspand dat heel wat mogelijkheden biedt. Mogelijkheden ook om zo nu en dan een concert te organiseren, tussen de tentoongestelde motoren in.

De Portugese band 10000 Russos, die vorig jaar voor het eerst België aandeden en in Ciné Palace mochten aantreden, mochten de spits afbijten in de samenwerking MotoKouture en Ciné Palace.
Het trio is op ronde om hun naar zichzelf genaamde debuutplaat te promoten. Nog steeds op ronde eigenlijk, want de plaat is inmiddels een jaar oud maar heeft nog niets van zijn urgentie ingeboet. Denk aan een dronend Spacemen 3 waarin bassen opklinken die neigen naar Joy Division en ritmes en schreeuwpartijen die aanleunen bij Suicide. En denk daar maar een zeer stevige scheut krautrockmotorik bij, stijl Neu!. De Portugezen slagen erin om met deze ingrediënten een eigen geluid te creëren dat behoorlijk weet te imponeren. De mantra’s die op het vinyl (ook op cd verkrijgbaar) prijken, worden door het trio ook met verve naar het podium vertaald. Tijdens de twee eerste nummers was er nog net iets te veel licht om helemaal weg te dromen (maar de fotograaf van dienst was er wel blij om), waarna de lichten uitgingen en alleen ruimte bleef voor wat psychedelisch aandoende, flikkerende kleur- annex sfeerlichtjes. Dat psychedelische kantje van de Portugezen kwam live net iets beter tot zijn recht dan op de plaat. Door de intensiteit van het spel, de krachtdadige zang en de meeslepende herhaling van de krautrockritmes had de band het publiek al snel op zijn hand. Publiek dat grotendeels uit de kringen rond Ciné Palace kwam en dat blij was om een optreden mee te maken dat in dezelfde ongedwongen sfeer kon plaats vinden. Deze samenwerking is alvast levensvatbaar voor een vervolg op, hopelijk, regelmatige basis.

Gezien: 10000 Russos, MotoKouture Zwevegem, 27 september 2016
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer


Reacties