VELD_VER_SLAGEN: Vera (Groningen)

Veld_ver_Slagen is een nieuwe reeks over de ontwikkelingen in het veld. Gesprekken met de mensen achter de concertzalen, kunstencentra festivals en evenementen. Hoe doen zij hun werk en wat drijft ze? Hier vind je de antwoorden.

Van alle poppodia in Nederland heeft Vera zonder twijfel de meest legendarische status. U2 gaf er hun eerste Nederlandse optreden (bedankt daarvoor) en Nirvana kwam ook ooit langs. Maar daarnaast is Vera toch vooral bekend als een altrocktempel met onvergetelijke optredens van onder andere Dinosaur Jr., Swans, Cocteau Twins en Butthole Surfers. Peter Weening is al 25 jaar de man achter het programma en houdt zich nog steeds ijverig bezig met de nieuwste, beloftevolle namen.

Is het zo dat een concertzaalpromotor/programmeur zich tegenwoordig actief moet richten op minstens twee of meer kunstvormen om succesvol te kunnen zijn?

Weening: Wij houden het bij avonden met n discipline. Een concert is een concert en daar komt bij ons geen dancenacht achter aan bijvoorbeeld. Op zaterdag is er Swingavond, maar vooraf speelt in de Kelderbar wel een gratis (kleine) band. Dinsdag is er een filmavond (Vera Zienema) en die is ook vrij puur: alleen een filmvoorstelling met soms een live gespeelde soundtrack.
Veel zalen worstelen met het ontwikkelen van een eigen unieke identiteit, iets dat vandaag de dag extreem belangrijk is als je een produkt wilt neerzetten. Hoe zijn jullie bezig die identiteit te ontwikkelen?
Vera bestaat sinds 1974 als jongerencentrum en sinds 1992 als cultuurcentrum. Activiteiten als concerten, film en de Swingavond bestaan al sinds 1974. Ook de Vera Krant die wij elke twee weken zelf drukken en de plaats waar we onze eigen posters ontwerpen en zeefdrukken bestaat al sinds die tijd. Door de al lange min of meer evenwichtige geschiedenis heeft Vera zich natuurlijk een heldere plaats verschaft in de regio Groningen. Dat hebben we bereikt door een grote mate van onafhankelijkheid met een eigen gebouw, eigen medewerkers en vrijwilligers en een eigen stijl in aanpak. Ook het artwork en de promotie hebben die eigen identiteit mee helpen ontwikkelen. Naast de inhoud van de programmering uiteraard.
Nu door het internet de gang naar de platenzaak minder snel wordt gemaakt, lijkt een concert bezoeken de enige pure ervaring die je niet van het net kunt halen. Hoe zien jullie dat?
Mensen zullen altijd van tijd tot tijd een ander willen ontmoeten en dus zie ik concertbezoek inderdaad niet ten onder gaan aan internet. Internet is bovendien reuze handig om een en ander te promoten. Je hoeft maar wat door te klikken en je krijgt in tegenstelling tot vroeger veel beter een idee hoe een band klinkt en/of live overkomt.
De afgelopen twee jaar zie je veel jaren 1980-1990 bands optreden, vaak na een soort renie. Deze zijn populair en trekken nog steeds volle zalen. Hoe ga je als programmator om met die aanbiedingen? Vind je dat ze de doorstroming van nieuwe bands in de weg zitten?
Behalve Dinosaur Jr. die op eigen verzoek langs mochten komen, heeft Vera recent geen renie-optredens in huis gehad. Ik hoor liever een frisse hedendaagse band, ook al halen ze inspiratie uit 1980, bijvoorbeeld Editors en Rifles. Ik vind ook niet dat de oudjes de doorstroom belemmeren. De jeugd ziet toch liever jonge honden.
Hoe zie je de status van (freelance)programmatoren? Is die vergelijkbaar met de sterrenstatus die kunstcuratoren tegenwoordig hebben?
Ik doe dit werk al bijna 27 jaar. Mijzelf nu een sterrenstatus aanmeten, gaat natuurlijk te ver. Als ik afga op de reactie van het publiek en de artiesten, gaat het echter af en toe aardig die kant op.
Maken jullie gebruik van Gonzo (circus) als tipgever/informatief medium en in welk opzicht gebeurt dat?
De term tipgever gaat wat ver, maar we gebruiken het zeker als informatief medium. Vooral om te zien waar ik iets moet plaatsen, bijvoorbeeld in de experimentele sector waar ik zelf minder goed in thuis ben. De Mind the Gaps zijn bovenal van waarde. Een voorbeeld waar het tot een directe boeking heeft geleid, schiet me even niet te binnen. Verder gaat Gonzo (circus) hier van hand tot hand.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!