ROAD TO INCUBATE 2013: Hieroglyphic Being – Uit de donkere kelders van Chicago

Binnen de Chicago-scene is Jamal Moss een oude rot, die al twintig jaar zijn eigen pad kiest. In september neemt hij de dansvloer op Incubate stevig onder handen.

Hieroglyphic Being
Hieroglyphic Being

Jamal Moss, beter bekend als Hieroglyphic Being, maakt al ruim twintig jaar deel uit van de house- en technoscene in Chicago – toch is hij door zijn eigengereide werkwijze een opvallende figuur binnen de scene. Hij is een ongrijpbare muzikant met een uniek geluid, al begint hij direct te steigeren wanneer hij zo wordt genoemd: “Ik ben geen muzikant, maar ik ambieer wel om er ooit een te worden. Ik experimenteer met geluid, ritme, noise en melodieën. Het overgrote deel van de mensen die elektronische muziek maken zijn beatmakers, of ze zijn enorm afhankelijk van hun sequencers. Het getuigt van weinig respect tegenover echte, theoretisch onderlegde musici om hen tot muzikanten te bombarderen.”
In de twintig jaar dat Moss muziek maakt, bracht hij een indrukwekkende stroom releases uit – voornamelijk op cd-r en vinyl en vaak op eigen houtje via zijn eigen label Mathematics Recordings, maar ook bij labels als Jeff Mills’ 6277, Djax, Spectral Sound en Morphine. De meeste releases bracht hij uit als Hieroglyphic Being, maar hij bediende zich ook van andere namen zoals The Sun God, Africans with Mainframes en I.B.M. (Insane Black Men). Over de toedracht van die pseudoniemen wil hij weinig kwijt: “Ik koos die namen om verscheidene redenen, op verschillende punten in mijn leven. Er zit geen geheime code achter; ze ontstonden vanwege een bepaald doel dat ik op dat moment voor ogen had, en dat is nog steeds de logica waar ik volgens werk.”

Chicago

Wanneer ik vraag naar het moment dat hij zelf de muziek in is gerold, noemt hij de omgeving als een belangrijk element voor de aanvang van zijn muzikale carrière. “Je leert bepaalde mensen kennen op een bepaalde plek, waarbij toeval een grote rol speelt. Het is geen kwestie van de muziek inrollen, het is andersom: de muziek overrompelt jou. In welke mate dat gebeurt leer je pas na een langere tijd, onder invloed van en aanpassing aan je omgeving.” Nadat hij had kennisgemaakt met de lokale elektronische muziek heeft Moss een periode op straat geleefd, maar daar wil hij niet op in gaan. “Laat ik volstaan met te zeggen dat ik het heb overleefd en het nu beter heb, en daar ben ik dankbaar voor. Er zijn veel mensen die op straat belanden door verkeerde keuzes of door gebeurtenissen die ze niet zelf kunnen controleren. Ik heb weinig te zeggen over die periode, behalve het advies om behulpzaam te zijn naar anderen – zeker wanneer zij in een slechte periode belanden en je hulp het hardst nodig hebben. Dat is mijn boodschap, en niet het clichématige starving broke artists-mantra.”
Binnen de scene van Chicago zijn twee personen van groot belang geweest voor Moss, zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak: Adonis en Steve Poindexter, die hij zijn mentors noemt. “Zij hebben me op weg geholpen en dankzij hen ben ik beter geworden. Dat zouden meer oudere artiesten binnen de scene moeten doen: de jongere generatie in het zadel helpen door ze nieuwe dingen te leren en ze in te wijden in de zegeningen van het vak.” Zelf heeft hij echter weinig met de huidige elektronische scene in Chicago: “Er zijn tegenwoordig veel mensen actief binnen die scene, maar dit is hun tijdperk – en niet het mijne. Ik ben ver van die scene verwijderd en heb er daarom ook weinig over te melden; ik zou dan overkomen als een bittere oude man die niemand kent en die niet geboekt wordt. Het gaat te veel over ego’s en trots, en daar trek ik mijn handen van af. Ik wens de jonge generatie het beste en hoop dat ze de tijd van hun leven hebben, maar ik hoop ook dat de scene uiteindelijk verder evolueert naar iets beters. Momenteel zie ik namelijk weinig groei binnen elektronische muziek, veel mensen zijn te druk bezig met kortstondige hypes. Uiteindelijk zal de scene doorgroeien naar een meer verfijnde jeugdcultuur, binnen een jaar of vijf – dan zijn de clowns weer verdwenen.”

Meer info? www.incubate.org

Het volledige artikel kun je lezen in Gonzo (circus) #116.
Meer lezen? Bestel hier Gonzo (circus) #116

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!