NoFun/Torso/Plurex geeft bij toeval muziek uit

In 1977 zetten Wally van Middendorp en Sam Tijoe samen het label Plurex op met als doel de eerste single van Tits, Wally

In 1977 richtten Wally van Middendorp en Sam Tjioe het Plurex-label op om de eerste single van de punkband Tits uit te brengen. Vele releases volgden, die vandaag de dag niet meer verkrijgbaar zijn. NoFun/Torso/Plurex werpt zich nu op de digitalisering van Plurex.

Momenteel vindt er een herwaardering plaats van de Nederlandse punk en postpunk. Zwaar onderbelicht en zelfs weggekeken in de jaren 1970 en 1980, lijkt de Nederlandse eigenzinnige ondergrondse muziek in eigen land eindelijk de waardering te krijgen die het over de landsgrenzen drie decennia geleden al kreeg. Harold Schellinx schreef ‘Ultra’, Dr. Rat werd als punk-graffitikunstenaar uit de vergetelheid getrokken en historica Leonor Jonker dook met ‘No Future Nu’ in de Nederlandse punkbeweging. Een beweging die breder te trekken is dan de literatuur: de concert- en tentoonstellingsreeks ‘Ultra 2012’, de heruitgave van Minny Pops op dubbel-cd in het afgelopen jaar: het kan de liefhebber van de dwarse muziek nauwelijks zijn ontgaan.

Gered
Ook het nieuwe label NoFun/Torso/Plurex valt in die beweging te plaatsen, en begint bij een van de kernfiguren in de Ultra-beweging: Wally van Middendorp. “Wally was zijn Amsterdamse huis aan het opruimen omdat hij ging verhuizen naar Londen. Daarbij kwam hij de oude opnametapes tegen uit de studio”, vertelt Marcel van Schooten van het online label Smikkelbaard, dat tevens achter NoFun/Torso/Plurex zit. “Wally was aanvankelijk van plan om als statement de tapes in het openbaar te vernietigen, maar in gesprek met Richard (Foster, bekend van Incendiary Magazine maar ook betrokken bij Smikkelbaard, ert) leek het hem ook tof om ze toch nog digitaal te bewaren.”
Zelf voelde Van Middendorp daar niet zo veel voor, maar toen kwam Smikkelbaard om de hoek kijken. “Het idee was om de oude studiotapes om te zetten naar digitaal, om deze vervolgens alleen digitaal uit te brengen”, vertelt Van Schooten. Enigszins vergelijkbaar met de insteek die The Numero Group al jaren hanteert: vergeten muziek afstoffen en weer onder de aandacht brengen. Dus gingen de banden naar Tammo Kersbergen, die ze in de Next To Jaap-studio digitaliseerde, zodat Smikkelbaard ze vervolgens online kon zetten. Te downloaden voor slechts twee euro, of gewoon gratis online te beluisteren. Maar volgens Marcel van Schooten steekt er meer achter: “We willen ook de labels die geld willen verdienen aan de oude releases een beetje pesten. De digitale release is van de gehele ep, dus niet alleen de A-kant zoals de Epitaph-verzamelaar, en opnieuw gemasterd van de studiotape.”

Toegankelijk
Het is een idee dat ook wel bij Smikkelbaard past. Het is het enige label dat ooit een release van een kat uitbracht enkel en alleen omdat deze kat ook de naam Smikkelbaard droeg. Smikkelbaard fungeert vooral als filter om leuke en onverwachte dingen te doen, beantwoordt Richard Foster de vraag wat het belang is van deze serie digitale releases van NoFun/Torso/Plurex. De waarde zit volgens hem vooral in de toegankelijkheid van de ondergewaardeerde Nederlandse alternatieve muziek, die volgens hem door de gehele Nederlandse muziekgeschiedenis heen loopt.
Volgens hem zitten er dan ook geen grote plannen achter de heruitgave van de pre-Ultra-punksingles. “De kans was er, en die hebben we gegrepen. Wally was aan het opruimen, wij kregen toegang tot de banden en hebben die vervolgens – met toestemming van Wally – gedigitaliseerd zodat mensen hier en nu naar de muziek kunnen luisteren in plaats van honderd dollar voor een punksingeltje te betalen. Die mogelijkheid op zich is al enorm punk.”
En zo kreeg Plurex, het label dat in 1977 werd opgericht door Wally van Middendorp en Sam Tjioe van de Amsterdamse punk- en waveplatenzaak RAF, een tweede leven en werd ook NoFun, het label en de gelijknamige punkplatenzaak van Hansje Joustra ook afgestoft. Maar het idee gaat verder dan enkel het afstoffen van oude releases en roepen dat vroeger alles zo goed was: “Het idee is wel dat iedereen weer even wakker wordt. We willen laten zien dat die periode in 1979/1980 muzikaal gezien echt wel dingen mogelijk heeft gemaakt. Ook hopen we dat het misschien weer inspiratie kan zijn voor bands van nu, om in te zien dat niet alles maar uit het buitenland moet komen.” Van Schooten constateert dan ook een opleving onder de ‘oude garde’, die in sommige gevallen ook weer aan optreden denkt, maar ook een bredere golf als gevolg heeft.

Toeval
Volgens Van Schooten is NoFun/Torso/Plurex dan ook enkel onderdeel van een groter geheel, waarin de oude beweging weer wakker wordt en er in een groter geheel van verzamelde toevalligheden een grotere beweging lijkt te ontstaan. Volgens Foster is die grote golf, de verzameling van losstaande acties, ook vooral een toevallige verzameling van toevallig samenvallende acties. Dit beschouwen als een bredere beweging is met name een vorm van perceptie – een invulling die hij persoonlijk liever aan anderen overlaat.
Feit is wel dat er momenteel veel samenvalt rondom NoFun/Torso/Plurex. Zo was Hans van Vuuren (Pseudonym Records) los van NoFun/Torso/Plurex als bezig met de heruitgave van de eerste drie Plurex- en NoFun- singles op één plaat. Die langspeler werd afgelopen november op de platenbeurs in Utrecht gepresenteerd. Ook kwam Foster met het idee van een historische wandeling langs markante plekken uit deze pre-Ultra periode te organiseren, de zogenaamde NoFun/Torso/Plurex TipPel. Het zal deel uitmaken van een groter geheel, dat in 2016 zal worden afgesloten met een grote tentoonstelling rond de pre-Ultrajaren in de Amsterdamse Melkweg.
En NoFun/Torso/Plurex? Zij gaan door tot alle banden van Plurex gedigitaliseerd zijn en online staan. Daarna ziet het eigenzinnige Leidse duo wel weer wat op het pad van Smikkelbaard komt. Een mogelijkheid is dat NoFun/Torso/Plurex ook de singles van NoFun en Torso (het Amsterdamse punklabel dat in de late jaren 1970 werd opgezet als vervolg op NoFun) gaat digitaliseren. Hoewel de naam van het digilabel anders impliceert, richt het zich nu enkel op de digitalisering van de discografie van Plurex. Marcel van Schooten vertelt dat er inmiddels ook interesse is vanuit artiesten van NoFun en Torso met de vraag aan Smikkelbaard of het duo ook geïnteresseerd is om hun werk het internet op te brengen. Er zijn nog geen concrete plannen, maar de mogelijkheid ligt er.
Een mooi vooruitzicht, want het zou voor het eerst zijn dat het versnipperde Amsterdamse punklandschap uit de jaren 1970 op een overzichtelijke plek bij elkaar zou komen. En waarom ze dan bij Van Schooten en Richard Foster uitkomen? “Zelf vinden ze het internet een beetje eng,” aldus Van Schooten, “en ons vinden ze een beetje raar, waarna ze telkens benadrukken: ‘en dat waren wij vroeger ook’.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!