MIXTAPE ISDN

Adriaan Muts, bezieler van Full Spectrum Agency, vroeg of Gonzo (circus) een mixtape van hem online wilde zetten. Graag, maar wat was de reden? Dat bleek een lang verhaal, dat begon in 1991 en eindigde met Burial, Baroness en Suuns.

Adriaan Muts, bezieler van Full Spectrum Agency, vroeg of Gonzo (circus) zijn mixtape online wilde zetten. Graag, maar wat was de reden? Dat bleek een lang verhaal, dat begon in 1991 en eindigde met Burial, Baroness en Suuns.

ISDN
ISDN

“Het was de liefde voor extreme metal die twee langharige, immer in bandshirts geklede en in met patches en logo’s opgesmukte spijkerjackies paraderende, vijftienjarigen bij elkaar bracht in 1991. De éen hield van death metal, met een toefje hardcore en punk als snack tussendoor, terwijl de ander vol overgave surfte op de tweede black metal golf. Ondanks de stevige basis die hun toewijding voor black/death/thrash metal bood, voerden de heren talrijke discussies over de beste band, album van het jaar of de beste nieuwkomer. Ze bereikten zelden overeenstemming.
25 jaar vriendschap later is deze kloof groter dan ooit. Adriaan Muts runt Full Spectrum en zet daarmee nieuw en veelbelovend talent uit allerhande scenes succesvol in de spotlights. Techno, elektronica en leftfield pop is waar hij zijn oude vriend tegenwoordig mee verveelt. Ook Ingmar Hugen werkte lange tijd als agent en was organisator van Dub Infusions – één van de pioniers in de Nederlandse scene. Tegenwoordig bouwt hij grote infrastructurele projecten, onderwijl luisterend naar reggae, funk en soul.
Is er dan helemaal geen raakvlak meer? Natuurlijk wel. Beide houden nog steeds van metal en zijn het er over eens dat Dissection / Darkthrone / Slipknot/ Metallica de beste band is. Jazz is cool, idm van rond de eeuwwisseling is likkebaardend lekker en dubstep werd daarna door beiden herkend als een revelatie.
Omdat ze het nog nooit eerder hadden gedaan, omdat het als een goed plan klonk tijdens het lebberen van wat biertjes en om de mijlpaal te vieren, besloten beide heren dat het tijd was voor een gezamenlijke mix. Om de aloude discussie te vermijden, was het recept simpel: de één kiest twee nummers, neemt ze op en stuurt het aan de ander. Die kiest ook weer twee nummers enzovoort. Verder waren er geen regels, alles mocht.
Het resultaat na 15 maanden? Twee grondig bestudeerde platencollecties, want de drift om iets speciaals toe te voegen was groot; extase als bleek dat twee tracks bijna voor elkaar gemaakt leken te zijn; (alsnog) felle discussies over het verzoek om (please!!) een bepaald nummer te schrappen (het bleef erin, om alle juiste redenen); ongelooflijk veel muzikale ontdekkingen en een wonderbaarlijke eensgezindheid over de naam, die natuurlijk knipoogt naar Future Sounds of London. Oh, en een geweldige mix, zo hopen we.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!