F.A.Q.


Click here for our English FAQ.

Op deze pagina vind je volgende informatie:

 • Praktisch/Contact
 • Samenwerken
 • Tijdschrift + cd
 • Website
 • Agenda
 • Organisatie

PRAKTISCH/CONTACT

Wat is Gonzo (circus)?
Gonzo (circus) is een tweemaandelijks onafhankelijk papieren tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur. Meer informatie over onze geschiedenis missie en passie, vind je bij Over Gonzo (circus). Elke editie gaat vergezeld van de Mind The Gap-cd. Daarnaast is er ook de website www.gonzocircus.com met dagelijks nieuwe content.

Waar kan ik terecht voor vragen over mijn abonnement?
Voor vragen over je abonnement, mail naar klantenservice[at]aboland[dot]nl of bel +31(0)251313939

Hoe neem ik contact op met Gonzo (circus)?

Heb je een vraag of klacht, mail dan naar het gepaste e-mailadres dat je vindt op www.gonzocircus.com/info/contact. Wij nemen altijd contact met je op, indien nodig telefonisch. Vermeld daarom steeds je volledige naam en telefoonnummer. Belangrijk: Omdat wij over onvoldoende man/vrouwkracht beschikken, kunnen wij geen ontvangstbevestiging of feedback geven op alle ontvangen informatie over events en materialen. Als we interesse hebben, dan nemen we uiteraard contact met je op.

De kantooruren van Gonzo (circus) zijn maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 18u00 en vrijdag van 10u00 tot 14u00.
Waar is Gonzo (circus) te koop?
Klik hier voor de volledige lijst van verkooppunten.

Deadlines 2012

Kijk hier.

Adverteren
Voor meer informatie over adverteren in het tijdschrift op onze website, klik hier.
Omdat Gonzo (circus) een onafhankelijk tijdschrift is, geeft een advertentie niet automatisch recht op redactionele aandacht. Wel steun je onze missie en passie en verwerf je de sympathie van onze lezers.

Abonnementen
Omdat we ons liever op de inhoud van Gonzo (circus) concentreren en elke eurocent die we overhouden investeren in het blad zelf, hebben we de abonnementsformules  vereenvoudigd. Nieuwe abonnees ontvangen een t-shirt of een welkomstkorting, voor trouwe abonnees bieden we vanaf 2012 een exclusief extraatje.

SAMENWERKEN

Hoe kun jij samenwerken met Gonzo (circus)?
Gonzo (circus) wil ten alle tijde haar journalistieke onafhankelijkheid bewaren, maar dat betekent niet dat we afkerig zijn van samenwerking. We willen juist graag onze lezers enthousiast maken voor initiatieven – met name uit Vlaanderen en Nederland – die aansluiten bij onze filosofie. Dat kan op verschillende wijzen:

 • Voeg je evenement toe aan onze online agenda: www.gonzocircus.com/agenda (klik op de link onderaan voor meer informatie). De meest interessante concerten krijgen het ‘aanbevolen door de redactie’-stempel en gaan mee in onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
 • We staan open voor wedstrijden: zowel vrijkaarten als goodies zijn welkom.
 • Neem tijdig contact op met ons voor inhoudelijke co-producties of journalistieke gastbijlagen. Neem daarvoor zes maanden voor de geplande datum contact met ons op. Advertorials plaatsen we principieel niet.
 • Neem tijdig contact op met ons voor uitgebreidere mediapartnerschappen. Ten minste vier maanden voor de geplande uitgave. Er is slechts ruimte voor een beperkt aantal mediapartnerschappen.
 • Heb je een ander fantastisch idee? Mail ons tijdig.
 • Steun je de missie en passie van Gonzo (circus), neem dan een abonnement of advertentie.

TIJDSCHRIFT + CD

Welke content vind ik in het tijdschrift Gonzo (circus)?
Elke editie (100 pagina’s) van Gonzo (circus) bevat:

 • Een editoriaal met commentaar bij de (culturele) actualiteit en de nieuwe editie
 • Achtergrondinformatie bij de Mind The Gap-cd die je bij elke editie ontvangt
 • Een uitgebreide agenda over muziek, kunst en cultuur, alsook nieuws en wedstrijden
 • Signalementen: een kort overzicht van nieuwe en vernieuwende talenten uit de hele wereld
 • Columns van onder andere De Geluidsarchitect
 • Minimaal tien diepgravende interviews en spraakmakende essays
 • Circa 200 recensies van muziek/geluid, beeld en print
 • Een of twee label/scenereports

Daarnaast publiceren wij geregeld een thematische bijlage, journalistieke gastbijlage et cetera.

Heb je een interessant voorstel voor een artikel?
De coördinator van Gonzo (circus) verzamelt en selecteert alle interessante en relevante informatie. Vervolgens wordt alle voorstellen besproken door de redactie die vervolgens onafhankelijk een keuze maakt. Heb je een interessant inhoudelijk voorstel, stuur ons de informatie ten laatste twee maanden voor de redactionele deadline.

Waarom lees ik nooit concert- of festivalverslagen in Gonzo (circus)?
Gonzo (circus) is een tweemaandelijks blad. Als we concertverslagen zouden schrijven, zouden die soms al vier maanden oud kunnen zijn bij publicatie. Vijgen na Pasen, heet dat in Vlaanderen. Wel vind je conceert- en festivalverslagen, alsook recensies van andersoortige events en tentoonstellingen op onze blog.

Hoe kan ik materiaal ter recensie insturen?

Kijk op de pagina ‘materiaal opsturen‘ voor gedetailleerde instructies en deadlines.

Recensie-exemplaren:

 • muziek en beeld: ten laatste 10 werkdagen voor de recensie-deadline
 • print: ten laatste 21 werkdagen voor de recensie-deadline

Waarom staan er ook recensies van oudere releases in Gonzo (circus)?
Gonzo (circus) is een tweemaandelijks blad. Bij het ter perse gaan hebben wij niet altijd de meest recente releases ontvangen, laat staan kunnen bespreken. Daarnaast nemen wij graag ook wat afstand om een gefundeerd oordeel te kunnen vellen. Tot slot, wil ook Gonzo (circus) een naslagwerk zijn: onze recensies zijn geen praatje bij een nieuw plaatje, maar een gefundeerd en jaren later nog relevant oordeel.

Mind The Gap-cd
Bij elke editie van Gonzo (circus) ontvang je de compilatie-cd Mind The Gap. Omdat we houden van fysieke objecten ontvang je deze cd nog op een fysieke drager in een mooie ruwkartonnen verpakking en een mooie illustratie.De Mind The Gap-cd bevat actuele tracks en pareltjes die soms misschien al wat ouder zijn maar onze en jouw luisterend oor nog steeds ten volle verdienen. De keuze wordt onafhankelijk gemaakt door de redactie. De kosten verbonden aan het maken van de cd worden helemaal gedragen door Gonzo (circus). Wij vinden het heel onprettig als je ons aanbiedt om een track tegen betaling aan de cd toe te voegen. Na het verschijnen duurt het altijd enkele dagen vooraleer de tracklisting in de iTunes-database is opgenomen. Heb dus even geduld.

WEBSITE

Welke content vind ik op de site?
Op www.gonzocircus.com vind je:

 •   nieuws
 •   agenda
 •   vacatures
 •   extra recensies
 •   wedstrijden
 •   concert- en festivalverslagen
 •   een overzicht van alle oudere nummers (back issues)
 • de keuze van de redactie in VIZIER
 • een shop waar je je kunt abonneren, oude nummers kunt nabestellen en/of een t-shirt kunt kopen
 • een link naar onze facebook- en twitter-accounts

Waarom vind ik op de site geen audio of beeld en alleen maar links naar externe pagina’s met audio of beeld?
We zouden heel graag beeld en geluid op onze site aanbieden, maar met de huidige tarieven van Sabam zouden we in no time failliet zijn. Tenzij jullie allemaal een abonnement nemen natuurlijk…

AGENDA

Zowel in Gonzo (circus) als op de website vind je een agenda.
In het tijdschrift Gonzo (circus) vind je de keuze van de redactie: een selectie van alle festivals, concerten, tentoonstellingen en andere events waarvan wij vinden dat je ze niet mag missen en we zeggen ook waarom. Vaak kun je ook nog kaartjes winnen voor deze events. Dus sla meteen Gonzo (circus) open als je’m ontvangt of koopt.

Op de website www.gonzocircus.com vind je een veel uitgebreidere agenda waarvan de gegevens deels afkomstig zijn van muzikanten/bands, poppodia, culturele organisaties et cetera. Events die niet bij Gonzo (circus) passen gooien wij eruit, dingen die helemaal Gonzo (circus) zijn, bevelen we aan en krijgen van ons sterretjes. Deze events nemen we ook mee in onze tweewekelijkse e-nieuwsbrief. Organiseer je een event dat de Gonzo (circus)-lezers kan bekoren? Mail dan naar webagenda[at]gonzocircus[dot]com.

ORGANISATIE

Hoe kan ik me aanmelden als medewerker van Gonzo (circus)?

 • Wil je schrijven voor Gonzo (circus)? Stuur dan een mailtje naar info [at]gonzocircus[dot]com met je cv, je motivatie, enkele teksten van je hand en een overzicht van de muziekgenres/kunstdisciplines waarin je geïnteresseerd bent en competent bent. Uiteraard stellen we een feilloze beheersing van het Nederlands en een journalistieke houding ten zeerste op prijs.
 • Wil je fotograferen of illustreren voor Gonzo (circus)? Stuur dan een mailtje met je cv en een link naar je portfolio naar image[at]gonzocircus[dot]com.
 • Wil je meewerken achter de schermen bijvoorbeeld als eindredacteur, door het ondersteunen van onze IT-afdeling of op het gebied van pr & marketing? Mail dan je motivatie en je cv naar info[at]gonzocircus[dot]com.

Belangrijk: meewerken aan Gonzo (circus) gebeurt op vrijwillige basis. Onkosten worden uiteraard vergoed.

Is Gonzo (circus) nu Vlaams of Nederlands?
Experiment en vernieuwing kennen geen grenzen! Sinds 1991 is Gonzo (circus) dan ook Vlaams-Nederlands! Of accurater: wij publiceren voor het hele Nederlandse taalgebied en voor iedereen die Nederlands kan lezen. Onze medewerkers wonen aan beide zijden van die grens en heel wat Nederlanders hebben intussen de Vlaamse rust opgezocht, terwijl een aantal Vlaamse medewerkers naar het Noorden trok om daar het geluk te zoeken. Wij schrijven over initiatieven, muzikanten, kunstenaars, denkers en doeners uit het hele Nederlandse taalgebied en ver daarbuiten.

We hebben een redactie-adres zowel in Vlaanderen als in Nederland. Zo kun je ons gemakkelijk bereiken en hoef je geen dure pakketjes naar het buitenland op te sturen.

En als Vlaamse of Nederlandse lezer erger jij je soms aan te ‘Hollandse uitdrukkingen’, terwijl de ‘Vlaamse zinswendingen’ vaak schattig dan wel onverstaanbaar worden gevonden. Gonzo (circus) schrijft dus Algemeen Nederlands met een intussen heel eigen mélange.

Gonzo (circus) is verkrijgbaar in Vlaanderen, Brussel en Nederland – zowel los als abonnement.

Waarom werkt Gonzo (circus) samen met logistieke partners en is Gonzo (circus) dan nog wel onafhankelijk?
Jarenlang hebben we zelf enveloppen geadresseerd, onze oplage naar de post gebracht, kadootjes naar winnaars en abonnees gestuurd, pakjes met nabestellingen naar de post gesleurd en om advertenties gebeld. Tot we merkten dat dit ons ontzettend afleidde van de inhoud omdat we met het hele team overbelast geraakten. Daarnaast is ook de wereld veranderd: veel platenzaken – waar Gonzo (circus) te koop was – zijn intussen gesloten en de dagbladhandel als distributiekanaal is als ‘kleine eenling’ bijna onmogelijk te betreden. In Virtumedia hebben wij een partner gevonden die onze redactionele onafhankelijkheid 100% respecteert en in hoge mate werkt volgens dezelfde filosofie als Gonzo (circus) met een hart voor nichebladen en -onderwerpen. Natuurlijk zijn er dingen anders geworden, maar wij hopen op je begrip en vooral dat je de content – waarvoor we nu de handen en hoofd vrij hebben – weet te waarderen.

En die subsidies van de Vlaamse Gemeenschap dan?
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt? Niet helemaal. De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat er kunstkritische tijdschriften bestaan die het hele culturele veld in Vlaanderen bestrijken. Daarom ondersteunt zij een een aantal tijdschriften zoals Gonzo (circus) die zij bijzonder waardevol acht in het debat over onder andere vernieuwende, hedendaagse muziek en cultuur. De Vlaamse overheid bemoeit zich nooit met het redactionele beleid. De subsidie stelt ons in staat om de redactie professioneel te ondersteunen, extra’s te doen en naar buiten te treden met Gonzo (circus). Daar zijn we heel dankbaar voor.